Startlinken.nl

Nieuws | Wetenschap


Sterrenwacht Westerbork heeft nieuwe supercomputer

Nederland heeft er een bijzonder snelle computer bij. Die staat bij een sterrenwacht in het Drentse Westerbork. 

Hoogleraarspost aan Universiteit Twente ter ere van Prinses Margriet

Prinses Margriet krijgt voor haar jarenlange inzet voor het Rode Kruis een leerstoel op de Universiteit Twente. Deze ‘Prinses Margriet-leerstoel’ heeft als doel kennis over natuurrampen en klimaatverandering beter in te zetten voor rampenpreventie. Prinses Margriet is vrijdag 75 jaar geworden.

Wereld Meteorologische Organisatie bevestigt extreme warmte in 2017

Het jaar 2017 geldt als een van de drie warmste jaren sinds de temperaturen nauwkeurig worden bijgehouden. Dit bevestigt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) donderdag.

Vallende ster veroorzaakt aardbeving in Amerikaanse stad Detroit

De Amerikaanse stad Detroit is in de nacht van dinsdag op woensdag verlicht door een vallende ster. De meteoor ontplofte in de dampkring.

Mogelijk haren van Frans Hals gevonden in schilderijen

In twee schilderijen van Frans Hals zijn enkele haren gevonden, mogelijk van hemzelf. Het gaat om schilderijen die hij maakte toen hij al 82 was. Dat vertelt Liesbeth Abraham, restaurator van het Frans Hals Museum in Haarlem, waar de schilderijen vanaf donderdag te zien zijn.

Australië looft 1,3 miljoen euro uit voor idee dat koraal kan redden

De Australische regering looft 1,3 miljoen euro uit voor de redding van het koraal in het Great Barrier Reef.

'Pest werd niet verspreid door ratten, maar door mensen zelf'

Volgens nieuw onderzoek waren niet ratten maar vlooien en luizen op mensen verantwoordelijk voor de verspreiding van de pest.

Ruimteschip 'Dragon' op terugweg naar aarde

Het Amerikaanse ruimtevrachtschip 'Dragon' is na vier weken in de ruimte op de terugweg naar de aarde. Het vrachtschip was zaterdag succesvol ontkoppeld van het internationale ruimtestation ISS en is op de weg terug, zei het Amerikaanse ruimteagentschap NASA.

Fossiel van ruim honderd miljoen jaar oude dinosaurus gevonden bij Australië

Wetenschappers hebben bij de Straat Bass bij Australië, het water tussen het vasteland en Tasmanië, een fossiel van de diluvicursor pickeringi gevonden. Dat is een dinosaurus die 113 miljoen jaar geleden in Australië rondliep.

Fossielen tonen aan dat vlinders en motten ouder zijn dan bloeiende planten

Nederlandse wetenschappers hebben de oudste fossielen van motten en vlinders ontdekt. De fossielen van de insecten zijn ruim zeventig miljoen jaar ouder zijn dan de oudste fossielen van bloeiende planten. 

Advertentie