Startlinken.nl

Nieuws | Wetenschap


'Vogels helpen jongen van andere soorten in ruil voor wederdienst'

Sommige vogels besluiten voor de nakomelingen van andere vogelsoorten te zorgen, als zij denken daar later profijt van te hebben. 

2016 was wereldwijd desastreus voor bossen

Een bosgebied ter grootte van Nieuw-Zeeland is in 2016 ten prooi aan vuur gevallen. Er is daarmee een gebied van ongeveer 297.000 vierkante kilometer met bomen verdwenen. Sinds 2000 gingen niet zo veel bomen door bosbrand verloren.

Verbouwen van planten begon al in laatste ijstijd

Het verbouwen van planten begon al in de laatste ijstijd, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen kweekten 30.000 jaar geleden al zo veel planten in de buurt van hun nederzettingen dat de evolutie van bepaalde plantensoorten werd beïnvloed. 

'Mensen soms nog bij bewustzijn na medische doodverklaring'

Mensen zijn soms nog bij hun volle bewustzijn nadat ze door artsen dood worden verklaard, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Archeologen bevestigen vondst Romeins badhuis in Cuijk

Na veel onderzoek stellen archeologen nu dat de Brabantse gemeente Cuijk een Romeins badhuis heeft gehad. Ze doen dat ''met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid''.

'Honden passen gezichtsuitdrukking aan als mensen kijken'

Honden passen hun gezichtsuitdrukking aan als mensen naar ze kijken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Bijvoeren koolmezen lijkt te leiden tot snellere evolutie vogels

Koolmezen die worden bijgevoerd krijgen een langere snavel dan soortgenoten die geen extra voer krijgen. Een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University en vier Britse universiteiten heeft deze genetische verandering ontdekt. 

Veel vallende sterren te zien in het weekend

Komend weekend zijn veel vallende sterren te zien. Het gaat om de meteorenzwerm Orioniden. Op het hoogtepunt, in de nacht van zaterdag op zondag rond 6.00 uur 's ochtends, zijn dat er maximaal 37 per uur, ofwel één per anderhalve minuut. 

Volgezogen mug ontsnapt vaak dankzij speciale techniek

Muggen die zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen hanteren een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen. Deze bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten.

Aantal vliegende insecten in Duitse natuurgebieden flink afgenomen

In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. In Nederland en elders in Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.

Advertentie